Mezi dobrým a perfektním guacamole je propastný rozdíl a přitom stačí tak málo, aby bylo tohoto rozdílu dosaženo. Není potřeba nic víc, než dodržovat několik málo jednoduchých kroků, které jsou však naprosto nezbytné k tomu, abyste připravili vynikající avokádový dip. Guacamole pak spárujte s tortillovými chipsy, domácími fajitas a margaritou a jste rázem v sedmém nebi.
1. Používejte jen dokonale zralá avokáda
Toto je zcela klíčový faktor pro přípravu kvalitního guacamole. Pokud vaše avokáda nejsou dostatečně zralá, přijdete o správnou chuť a texturu. Pokud jsou naopak přezrálá, jejich chuť může přebít chuť ostatních surovin v dipu.
2. K mačkání využijte hmoždíř molcajete
Skutečně autentického a žádoucího vzhledu, textury a chuti dosáhnete jen s využitím originálního mexického hmoždíře molcajete. Půlky avokáda (bez pecky a slupky) stačí vložit do hmoždíře a pomocí tloučku je rozdrtit do požadované krémové konzistence s malými kousky dužiny.
3. Nejprve avokádo, pak ostatní suroviny
Před přidáním všech zbylých ingrediencí nejprve rozmačkejte avokádo na požadovanou konzistenci. Jakmile je přidáte, už vše jen s citem a důkladně zamíchejte. To pomůže dosáhnout dokonalého propojení chutí a konzistence.
4. Pouze čerstvá limetová šťáva
Do guacamole patří jen a pouze čerstvá limetková šťáva. Nesmí být ani kupovaná v lahvi a ani ji nelze nahrazovat šťávou citronovou. Nejde však jen o chuť, ale také o prevenci oxidace, která způsobuje hnědnutí dipu. Maximu šťávy z limetek dostanete tak, že je před rozkrojením a mačkáním několikrát pod tlakem vaší ruky poválíte po kuchyňské lince
5. Zvolte správnou cibuli
Jednotlivé druhy cibule mají odlišný chuťový výraz. Tradičně se do guacamole dává bílá cibule, která je sladká a chuťove ne až tolik výrazná. Fakticky lze ale použít i jiné druhy. Příkladem může být červená cibule, které je velmi ostrá a chuťově výrazná. Můžete tedy zkusit například tu, pakliže vám to vyhovuje.
6. Experimentujte s ingrediencemi
Nejdokonalejší guacamole je to originální a vylepšit ho nelze. Můžeme ho ale trochu pozměnit, abychom dosáhli trochu jiného chuťového výsledku. Ideální suroviny pro experimentování v tomto směru nalezneme mezi zástupci ovoce. Zkuste to například s mangem, ananasem či pomerančem.